De nieuwe Fiat 600e: elektrische comeback van FIAT in het B-segment

  • FIAT keert terug in het B-segment met de volledig elektrisch aangedreven, nieuwe Fiat 600e.
  • 4,17 meter lang, met de grootste bagageruimte voorin (frunk) en een actieradius van meer dan 400 km (WLTP gecombineerd) en 600 km (WLTP city).
  • Iconisch vanbuiten en Dolce Vita vanbinnen: de Fiat 600e vertolkt perfect de Italiaanse flair en lifestyle door zijn coole design en met voorzieningen die de zintuigen strelen, zoals veelkleurige sfeerverlichting en een massagefunctie.
  • Voorzien van toonaangevende veiligheids- en assistentiesystemen en autonoom rijden (level 2). 
  • Tweede batterij-elektrische FIAT in navolging van de nieuwe Fiat 500e.
  • Topversie: Fiat 600e La Prima naast de meer bereikbare versie Fiat (600e)RED

 

FIAT gaat door op de weg van duurzame urban mobility en presenteert in dat kader de nieuwe Fiat 600e. Het betekent een comeback in het B-segment met een B-SUV die uitblinkt in interieurruimte, actieradius en een hoge mate van Dolce Vita-gevoel. De Fiat 600e staat garant voor een rijbeleving waarin plezier en genieten voorop staan, voortbordurend op het karakter en de kenmerken van de succesvolle compacte gezinsauto van weleer: de iconische Fiat 600 uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

De nieuwe Fiat 600e moet niet alleen in de stad uitblinken, maar ook daarbuiten. Een vertolker van Italiaanse stijl en duurzaamheid die binnen een lengte van 4,17 meter opvallend veel ruimte biedt voor vijf inzittenden, met de grootste bagageruimte voorin (frunk) in zijn klasse, toonaangevende veiligheidsvoorzieningen en een actieradius van meer dan 400 km (WLTP gecombineerd) en meer dan 600 km (WLTP city). De orderboeken zijn per 5 juli 2023 geopend. In september komt de nieuwe Fiat 600e op de markt, te beginnen in Italië, in twee uitvoeringen: de 600e La Prima en de meer bereikbare (600e)RED. Medio 2024 volgt nog een nieuwe Fiat 600 hybrid.

 

Nieuwe Fiat 600e 

De vijfdeurs carrosserie biedt opmerkelijk veel ruimte. Het interieur herbergt maar liefst 15 liter aan opbergruimtes voor persoonlijke spullen. Ze zijn te vinden in de centrale console tussen de voorstoelen – met een speciale cover en flexibele bekerhouders – in de portieren en in het dashboard. De kofferbak biedt een inhoud van 360 liter.

Het lithium-ion accupakket met een capaciteit van 54 kWh maakt de forse actieradius mogelijk, waardoor de Fiat 600e ook geschikt is voor langere ritten buiten de stad of een weekendtrip. Met een DC-laadsnelheid tot 100 kW is de Fiat 600e in een half uur tot 80% op te laden aan een snellaadstation. Met de AC-boordlader van 11 kW duurt het opladen thuis of via een (semi-)publiek laadpunt minder dan zes uur. De elektromotor levert een vermogen van 115 kW (156 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/h in 9,0 seconden. Om het rijkarakter naar wens in te stellen, heeft de bestuurder keuze uit de rijmodi Eco, Normal en Sport.

 

Iconisch vanbuiten, Dolce Vita vanbinnen  

De Fiat 600e heeft kenmerken van de iconische voorganger waarnaar hij is vernoemd. De voorliefde voor Italiaanse stijl en het goede leven, Dolce Vita, is in tal van facetten te herkennen. Alles is gericht op zintuiglijke beleving en genieten, geworteld in typisch Italiaans DNA. In vergelijking met de Fiat 500e oogt de 600e scherper en assertiever. Op de voorzijde en op de flanken schitteren verchroomde 600-signaturen. LED-verlichting is standaard. Het dynamische uiterlijk wordt versterkt door grote wielen tot 18-inch (diameter van 690 mm) en matzwarte zijskirts en wielkastlijsten. Op de achterbumper prijkt de Italiaanse vlag. Het uiterlijk wordt verder verfraaid door verchroomde en hoogglanszwarte accenten en door modelspecifieke kenmerken in de achterlichten.

Vanbinnen ademt de nieuwe Fiat 600e een en al Dolce Vita, zowel in aankleding als in voorzieningen. Opmerkelijk is de interieurverlichting. De ambianceverlichting en de omgevingsverlichting van infotainment zijn afzonderlijk in te stellen in acht verschillende kleuren. Dat maakt in totaal 64 combinaties mogelijk. De bestuurdersstoel is elektrisch verstelbaar en voorzien van een massagefunctie.

De nieuwe Fiat 600e biedt ook ivoorkleurig kunstlederen bekleding met FIAT-opdruk en turquoise accenten. De stoelverwarming is in drie standen instelbaar, de achterbank is gescheiden neerklapbaar (40/60) en er zijn USB-aansluitingen type A en C voorin (type C achterin). Een smartphone is draadloos op te laden. Zodra de bestuurder de auto nadert met de sleutel op zak opent de deurvergrendeling automatisch. Alles is kortom aanwezig voor comfortabel en plezierig rijden.  

 

Toonaangevend in veiligheid en connectiviteit 

De nieuwe Fiat 600e is voorzien van geavanceerde veiligheids- en assistentiesystemen en maakt autonoom rijden (level 2) mogelijk. Dat zijn onder meer Adaptive Cruise Control (ACC), Intelligent Speed Assist (verkeersbordherkenning) en Blind Spot Detection. Tot de beschikbare technologieën behoren ook de Stop&Go-functie, Electric Parking Brake, Autonomous Emergency Braking met voetgangers- en fietsersherkenning en vermoeidheidswaarschuwing Drowsy Driver Detection. Parkeersensoren rondom en een achteruitrijcamera met 180° beeldhoek en dynamische gidslijnen helpen bij het manoeuvreren en het vermijden van parkeerschade. Ook een elektrisch te openen en sluiten achterklep is leverbaar.

De uitrusting omvat onder meer elektrisch bedienbare ramen, automatische airconditioning, een regensensor en een audiosysteem met zes luidsprekers. Het infotainmentsysteem omvat een 10,25-inch beeldscherm, TomTom-navigatie, Apple CarPlay en Android Auto. De bestuurder kijkt uit op een 7-inch digitaal instrumentarium. De Fiat 600e biedt ook talrijke connectiviteitsdiensten via Uconnect, inclusief spraakbediening. De navigatie toont laadstations langs de gekozen route en biedt real-time informatie over beschikbare parkeerplaatsen. Met de FIAT-app zijn verschillende functies van de auto op afstand via de smartphone te bedienen, zoals de verlichting, claxon, centrale deurvergrendeling, verwarming en airconditioning.

 

Topversie La Prima en de meer bereikbare versie (RED)

De nieuwe Fiat (600e)RED sluit aan bij een missie die in 2021 al is gedeeld bij de komst van de (500e)RED: “good for the people and good for the planet”. Een missie die tot stand is gekomen in het partnerschap met de organisatie (RED), die zich sinds 2006 inspant voor de strijd tegen AIDS en ervoor zorgt dat vermijdbare en behandelbare ziekten voor iedereen te voorkomen en te behandelen zijn. In de missie past elektrische mobiliteit, omdat die goed is voor de leefomgeving en bijdraagt aan meer duurzame toekomst.

De nieuwe Fiat (600e)RED is uitgevoerd in de toepasselijke kleur rood, inclusief de logo’s voor en achter. Er zijn tevens rode accenten op het dashboard en rode designelementen in de stoelbekleding van gerecycled stof te vinden. Ook de cover van de opbergruimte in de centrale console is rood. Overigens is deze versie ook verkrijgbaar in de kleuren zwart of wit. De Fiat (600e)RED is er vanaf € 35.990.

De nieuwe Fiat 600e La Prima is de meest rijk uitgeruste uitvoering. Die biedt 100% stijl en alle mogelijke technologie en comfort om inzittenden onder te dompelen in de Italiaanse Dolce Vita-beleving. De topversie is er in vier verschillende kleurstellingen die verwijzen naar kleuren van het Italiaanse landschap: Sun of Italy, Sea of Italy, Earth of Italy en Sky of Italy. De Fiat 600e La Prima is er vanaf € 40.990.

Tags: