Fiat koopt meerderheidsbelang in Zastava

Fiat heeft overeenstemming bereikt met het Servische merk Zastava over een meerderheidsbelang. De Italianen krijgen 70% van de aandelen in handen en hebben grootse plannen met het merk.

Alberto Altevilla, topman van Fiat, heeft met de Servische minister van Economische Zaken een akkoord bereikt. Fiat krijgt 70% van de aandelen en moet daar 700 miljoen euro voor neerleggen. De partijen ondertekenden afgelopen week een overeenkomst in de Servische hoofdstad Belgrado. De andere 30% blijft in handen van de overheid.

Fiat heeft grote plannen met Zastava en wil met het merk waarschijnlijk hetzelfde bereiken als Renault met Dacia deed. Het eerste resultaat kunnen we eind 2009 al tegemoet zien, dat wordt een nieuw model in het A-segment. Waarschijnlijk krijgt dat model veel onderdelen van de huidige Fiat Panda. In 2010 moet er zelfs een geheel nieuwe middenklasser verschijnen.

Een beetje vernieuwing in het Zastava-gamma kan geen kwaad, het Servische merk bouwt enkele stokoude modellen en een oud model Punto in licentie. Overigens heeft Fiat flink meer betaald dan in eerste instantie de bedoeling was. Eerder sprak een woordvoerder van het merk nog over ‘maximaal 300 miljoen euro’.

Tags: