Fiat let op de kleintjes

Waar veel autofabrikanten met steeds grotere modellen op de proppen komen, gaat Fiat juist de andere kant op. Afgelopen jaar boekten de Italianen veel succes met de nieuwe 500 en nu staat er een moderne versie van zijn kleine broertje Topolino op het programma.

Net als het originele model uit 1937 wordt de nieuwe Topolino een echte micro-auto. De nog geen drie meter lange Topolino kan zich meten met de Smart Fortwo en aankomende modellen als de VW Up! en de Toyota iQ. De markt voor extreem kleine auto’s lijkt volledig te zijn opengebroken nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen en er steeds meer CO2-gerelateerde belastingmaatregelen komen.

Het Britse tijdschrift Auto Express heeft een impressie van het toekomstige model vrijgegeven. Hoewel het ontwerp in lijn zal komen te liggen met het huidige gamma, is Fiat vanwege het kleine formaat genoodzaakt op sommige vlakken met geheel nieuwe oplossingen te komen. De indeling is bijvoorbeeld anders dan we gewend zijn. Het interieur krijgt een 3+1-opstelling. De 900cc tweecilinder benzinemotor komt achterin te liggen en zal zijn vermogen op de achterwielen overbrengen.

De krachtbron zal gekoppeld worden aan een transmissie met dubbele koppeling, waardoor de gemiddelde CO2-uitstoot beperkt moet blijven tot 90 gram per kilometer. Volgens Auto Express werkt Fiat zelfs aan een hybride versie, die nog zuiniger en schoner moet zijn. Fiat heeft nog niet bekendgemaakt wanneer we de Topolino kunnen verwachten, maar wij rekenen op 2010.

Tags: