Fiat Scudo keert terug in nieuwe gedaante [Update]

De middelgrote bedrijfswagen Fiat Scudo keert terug. Voortaan is ‘ie niet alleen beschikbaar met dieselmotoren, maar ook als elektrische bestelwagen. 

Ter vervanging van de Fiat Talento brengt de Italiaanse autobouwer een nieuwe, middelgrote bedrijfswagen uit. Het model krijgt de bekende naam Scudo opgeplakt – maar is beslist meer dan de de bedrijfswagen die tot 2016 onder die naam werd gebouwd. Het is een moderne bestelwagen, verwant aan z’n (Opel-, Peugeot- en Citroën-)broertjes van het moederbedrijf Stellantis. 

Álle mogelijke uitvoeringen zijn met elektrische aandrijflijn beschikbaar 

Een van de grote verschillen met de Scudo van weleer is dat het nieuwe model te bestellen is als elektrische bedrijfswagen. Bijzonder is dat álle mogelijke uitvoeringen met elektrische aandrijflijn beschikbaar zullen zijn. Dat zijn er nogal wat: vier configuraties (onder meer ook als Crew Cab en als passagiersuitvoering voor negen personen), drie uitrustingsniveaus, drie lengtes (de S van 4,6 meter, de reguliere van 5 meter en de Maxi van 5,3 meter), plus meerdere laadvolumes en -gewichten. Onbekend is of de dieseluitvoeringen ook in Nederland worden uitgebracht. 

‘Het comfort van een personenauto’

De elektromotor biedt 100 kW / 136 pk vermogen. Er is keuze uit een 50 of 75 kWh-accupakket. De actieradius is in de WLTP-test op 330 km maximaal uitgekomen. Opladen tot 80 procent aan een snellader (tot 100 kW DC) kan in 45 minuten. Fiat richt zich met de nieuwe Scudo op professionals die hun voertuig 8 uur per dag of meer gebruiken. Daarvoor is de Scudo ontwikkeld ‘met het comfort van een personenauto’. 

Er is aandacht voor de ergonomie, (opberg)ruimte en de auto is voorzien van de nodige veiligheids- en rijhulpsystemen. Voorbeelden zijn Lane Departure Warning, 180 graden parkeercamera, head-up display en Grip Control (om bijvoorbeeld in de sneeuw te kunnen rijden). Met het Moduwork-systeem kan de passagiersbank voorin eenvoudig worden getransformeerd in een werkplek en in een verlenging van het laadcompartiment. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. 

Update

De Nederlandse importeur heeft aangegeven om, naast de elektrische versie, vier dieselmotoren beschikbaar te stellen, van 102 tot 177 pk. 

Tags: