Fiat Centoventi; Fiat gunt ons een kijkje in de nabije toekomst!

Ter ere van het 120-jarige bestaan presenteert Fiat de conceptcar Centoventi (honderdtwintig). Het is een elektrische auto, maar niet zomaar een auto. Met de Centoventi tonen de Italianen hun visie op toekomstige mobiliteit.

In één kleur
De Fiat Concept Centoventi toont Fiats ideeën over mobiliteit in de nabije toekomst. Zo komt de auto in één samenstelling uit de fabriek en kan de gebruiker achteraf gekleurde onderdelen laten monteren of de auto bij de dealer in kleur laten ‘wrappen’.

Daarnaast is er keuze uit niet minder dan 114 accessoires, variërend van audiosystemen tot stoelbekledingen, die de klant zelf thuis kan monteren. Fiat spreekt zelfs van printbare elementen die door middel van een 3D-printer gefabriceerd kunnen worden.

Democratiseren
Door de auto zo eenvoudig mogelijk te produceren kan de Fiat Centoventi betaalbaar worden aangeboden. Dat is noodzakelijk, want Fiat stelt zich ten doel om elektrisch rijden te democratiseren. Als het nog niet voordelig genoeg is, is er een scherm in de achterklep. Tijdens het rijden toont dit het Fiat-logo, maar bij stilstand kan dit scherm bijvoorbeeld worden verhuurd als reclamebord.

3,68 meter
De Fiat Concept Centoventi heeft een lengte van 3,68 meter, daarmee is hij net iets langer dan de uitgaande Fiat Panda. Net als dat model heeft de Centoventi een vijfdeurs carrosserie. Het lijkt er dus op dat de Panda in Centoventi zijn geestelijk opvolger vindt.

Verwisselbare accu’s
Met kleuren en accessoires houdt de personaliseerbaarheid niet op. De Centoventi heeft ruimte voor in totaal vijf accu’s met een rijbereik van 100 km per stuk. Door accu’s bij te kopen of tijdelijk te huren kan de range vergroot worden van 100 naar maximaal 500 km. 

Ideale deelauto
Fiat zet de Centoventi niet alleen neer als individueel bezit, maar juist ook als deelauto. Het merk belooft ‘de goedkoopste batterij-elektrische auto’ aan te bieden, zowel in aanschaf als in gebruik. Dankzij de modulaire techniek belooft de Centoventi eenvoudig in onderhoud, reparatie en reiniging te zijn.

Fiat Centoventi is nu zelf samen te stellen
Het gebeurt niet vaak dat een autofabrikant de mogelijkheid geeft om een studiemodel online samen te stellen. De Fiat Concept Centoventi is misschien wel de eerste. Op de website van Fiat is het kekke studiemodel volledig naar eigen smaak aan te kleden.

Tags: