Nieuwe drieling op komst

De gevolgen van de vele vergaande samenwerkingsverbanden binnen de auto-industrie worden steeds beter zichtbaar. In november wordt de autowereld verblijd met de komst van een nieuwe drieling. Fiat introduceert dan de nieuwe Sedici, een bijna vier meter lange SUV met Italiaans-Japanse genen.

De Fiat Sedici werd namelijk ontwikkeld in samenwerking met Suzuki, in de periode dat Fiat nog verbonden was aan General Motors. Suzuki verzorgde de techniek van het model, met doorontwikkelde componenten van de Grand Vitara en de Swift. De Italiaan Giugiaro was verantwoordelijk voor het design van de auto, die te boek staat als combinatie van een SUV en een personenauto. Dat de Sedici geen pure SUV is, blijkt ook uit het feit dat de auto leverbaar wordt met vierwiel-, maar ook met voorwielaandrijving.

Onder de motorkap ligt een 110 pk sterke 1,6 liter benzinemotor uit de stal van Suzuki.Fiat levert daarnaast een 1,9 liter JTD dieselmotor met een vermogen van 120 pk. Overigens hadden we het over een drieling. De derde variant van de Sedici krijgt namelijk een Lancia-badge. Vanwege het sportieve imago wat bij dat merk hoort, zullen voor de Lancia-SUV krachtiger motoren leverbaar zijn. Overigens worden de drie modellen gebouwd in dezelfde fabriek in Hongarije.

De autoshow in Bologna is waarschijnlijk het podium waar Fiat in december de Sedici laat debuteren, waarna de auto in februari wordt ingezet als het officiële transportmiddel voor de Olympische Winterspelen van Turijn.

Tags: