Patenttekeningen Fiat 500X

Wil je alvast weten hoe de compacte Fiat 500-SUV eruit gaat zien? De patenttekeningen van de 500X geven een eerste indruk.

Regelmatig lekt via patentaanvragen beeld van nog geheime, nieuwe modellen. Dit keer is de Fiat 500X de klos, de compacte SUV die later dit jaar debuteert. Het Chinese platform Auto Sohu zette de tekeningen op internet. De vier ronde lichtunits die we vooraan zien geven duidelijk de verwantschap met de rest van de 500-familie aan. Net als de 500L krijgt de 500X vijf deuren. In tegenstelling tot de MPV-achtige L wordt de cross-over 500X wat ronder van vorm.

Op basis van spionagefoto’s wordt de Jeep Junior juist vierkanter. De Junior (of Jeepster, de officiële naam is nog onduidelijk) zal z’n techniek delen met de Fiat 500X. Ze komen op dezelfde basis te staan, waarschijnlijk een verlengde versie van het Small Wide platform. De 500X wordt voorwiel aangedreven, mogelijk zal de 4×4-aandrijving van de Jeep Junior optioneel op de Fiat aangeboden worden. Verwacht een combinatie van TwinAir-, MultiAir- en MultiJet-motoren.

Volgens dagblad De Telegraaf debuteert de Fiat 500X dit najaar op de autosalon van Parijs. De Jeep Junior staat al gereed voor de autoshow van Genève, in maart aanstaande. Beide zullen in Italië gebouwd worden.

Panda XXL op komst?

Het goed geïnformeerde Duitse tijdschrift AutoBild komt met nog een nieuwtje: Fiat zou een Panda XXL-model willen introduceren. Zoals gemeld, biedt het Italiaanse merk straks een volledige Panda-familie aan, met de S, L en XL. De mogelijke XXL zou net als de 500X een compacte SUV worden, van ongeveer 4,20 meter lang. Denk aan een concurrent van de Skoda Yeti. Volgens het magazine is van vierwielaandrijving geen sprake.

Tags: