Vanaf 2012 Jeeps uit Italië

Fiat gaat Jeeps bouwen. Vanaf 2012 rollen de eerste ‘Italiaanse Jeeps’ van de band in de Mirafiori-fabriek in Turijn.

Fiat en Chrysler, het moederbedrijf van Jeep, richten een nieuwe joint venture op die de controle krijgt over de Fiat-fabriek in Turijn. Het Italiaanse merk, dat de leiding heeft bij Chrysler, pompt ruim een miljard euro in de productiefaciliteit.

Vanaf 2012 rollen de eerste ‘Italiaanse Jeeps’ er van de band. Dit middelgrote SUV-model volgt zowel de Compass als de Patriot op en staat op een aangepast onderstel van de Alfa Romeo Giulietta. Alfa ontwikkelt een eigen SUV-model op dat platform, ook die auto gaat in Turijn gebouwd worden – net als de 159-opvolger die als Giulia door het leven zal gaan.

Uiteindelijk moeten er jaarlijks 250.000 tot 280.000 auto’s geproduceerd worden in Turijn. De helft hiervan blijft in Europa, de andere helft wordt geëxporteerd, voornamelijk naar de Verenigde Staten. Op dit moment bouwt Fiat in deze fabriek de Multipla, Idea – en zusje Lancia Musa – en het vorige model Punto, modellen die tegen het eind van hun productiecyclus aanlopen. Ook de Alfa Romeo Mito wordt nu in de Mirafiori-fabriek gebouwd.

Tags: