Wat is de beste elektrische auto voor jou?

De elektrische auto is here to stay. Jaren geleden was de Toyota Prius de eerste (hybride) elektrische auto die vooral de allergrootste voorstanders van elektrisch rijden aansprak. Maar zeker sinds de opmars van Tesla is de elektrische auto niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

 

Vooral in Nederland is de elektrische auto bezig aan een opmars. In de eerste helft van 2022 zijn er met ruim 29.000 registraties bijna 83 procent meer elektrische auto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Uit onderzoek blijkt verder dat 50 procent van de automobilisten overweegt een ‘EV’ aan te schaffen.

 

Inmiddels heb je de keuze uit meer dan 70 elektrische auto’s in Nederland. Maar wat zijn nou de beste elektrische auto’s? Wat is een goede, kleine elektrische auto en welk model is juist een goedkope keuze? We zetten een aantal belangrijke modellen voor je op een rij.

 

Beste kleine elektrische auto

 

BMW i3

 

De BMW i3 is al 10 jaar op de markt. Het is daarmee een van de eerste kleine elektrische auto’s die op de markt verscheen, en het feit dat hij zo lang is geproduceerd zegt wel iets over de kwaliteit. De i3 zit bomvol technologie die bij andere merken soms nog steeds ontbreekt, zoals de one pedal drive. Verder onderscheid de i3 zich van andere kleine elektrische auto’s vanwege zijn hoogwaardige interieur en het aparte uiterlijk. Dankzij verschillende updates kan de i3 ook nu nog de concurrentie aan met nieuwere modellen.

 

Mini Electric

 

De Mini is altijd een auto geweest voor liefhebbers van sportief rijden en ook als kleine elektrische auto voldoet hij aan deze verwachtingen. De Mini rijdt misschien wel het beste van allemaal, als een kart, en dankzij de power van de elektromotor en het lage zwaartepunt wordt die sensatie nog eens versterkt. Het accupakket van de Mini is weliswaar niet zo groot als van de BMW i3 (waar hij bepaalde techniek mee deelt) maar hij kan wel snelladen. Hierdoor is de auto heel geschikt voor dagelijks gebruik, zeker in Nederland waar je de meeste laadpalen vindt in heel Europa.

 

Volkswagen e-up!

 

Ook de Volkswagen e-up! is al enige tijd op de markt, het model werd in 2013  geïntroduceerd. Omdat het een Volkswagen is zit het met de techniek wel goed en bij problemen kan je altijd terecht bij de VW-dealer om de hoek. Minpunt is dat het laden vergeleken met sommige andere modellen relatief lang duurt. Eenmaal opgeladen komt de elektrische up! met één lading ongeveer 200 kilometer ver, genoeg voor dagelijks gebruik in de stad of de regio.

 

Beste goedkope elektrische auto

 

Fiat 500e

 

De Fiat 500 is een icoon en in elektrische uitvoering helemaal bij de tijd. Deze Fiat is een van de meest goedkope elektrische auto’s op de markt, en bovendien rijd je in een opvallend model dat iedereen kent en herkent. De 500e is er wat betreft accupakket in twee uitvoeringen: met 23,8 kWh en 42 kWh. Met het kleine pakket heeft de auto een bereik van 180 kilometer. Voor de meeste mensen voldoende voor de dagelijkse rit naar het werk en weer terug, maar voor enkele duizenden euro’s meer krijg je het grote accupakket waarmee de 500e plotseling 320 kilometer ver komt én je kan snelladen.

 

Renault Twingo Electric

 

De Renault Twingo is net als de Fiat 500e een elektrische versie van de bestaande auto met brandstofmotor. Wat deze elektrische Twingo extra bijzonder maakt is dat de auto achterwielaandrijving heeft. Zeker met een elektrische aandrijflijn heeft dat voordelen, want een elektromotor levert direct zijn vermogen. Bij snel accelereren in korte bochten levert dat bij voorwielaandrijving slippende wielen op. Met achterwielaandrijving heb je daar geen last van. Verder is de Twingo een praktische en goedkope elektrische auto die je prima elke dag kan gebruiken.

 

Dacia Spring Electric

 

Dacia biedt met de Spring Electric de goedkoopste elektrische auto van Nederland en zelfs van Europa. De auto kost net geen 20.000 euro en dat is inderdaad een scherpe aanbieding. Deze goedkope elektrische auto voldoet aan de meeste wensen van de moderne automobilist, maar er zijn wel een paar zaken waar de lage prijs in terugkomt. Zo is het praktische bereik met 170 kilometer niet heel groot en ook het vermogen van maximaal 45 pk is aan de lage kant. De Spring is daarmee meer geschikt voor stadsvervoer dan voor rijden op de snelweg.

 

Conclusie

De auto’s die we hier beschrijven zijn slechts een greep uit het totale aanbod van elektrische auto’s in Nederland. Of een van deze auto’s ook voor jou de beste elektrische auto is hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en je budget. Nieuwe elektrische auto’s zijn duur, maar de kleine modellen bieden veel waar voor hun geld. Ook komen er inmiddels steeds meer gebruikte elektrische auto’s op de markt met aantrekkelijke verkoopprijzen.

 

Ga je een elektrische auto kopen en wil je je oude auto verkopen? Bij ikwilvanmijnautoaf.nl kan je snel en eenvoudig je oude auto te koop aanbieden. Meld je auto aan met het kenteken, vul alle informatie in en ontvang een passend bod!

Tags: