Compacte Jeep Wrangler in 2013 klaar

De CEO van Jeep heeft bevestigd dat het merk met een compacte cross-over komt voor het B-segment. Hoewel Fiats kennis en technologie beslissend zijn om deze ‘mini’ te ontwikkelen, zal het ontwerp duidelijk de Wrangler-verwantschap tonen.

Sinds het samengaan van Jeeps moederbedrijf Chrysler met het Fiat-concern zijn er al de nodige tekenen waargenomen dat het 4×4-merk Jeep komt met een B-segment auto. Nu heeft Jeep-CEO Mike Manley dit bevestigd aan het Britse tijdschrift Autocar. “We werken al aan een project”, aldus Manley, die verder kwijt wil dat de auto in 2013 in de showroom staat.

Manley spreekt over een compacte SUV in het B-segment, maar de typering ‘cross-over hatchback’ komt ook ter sprake. De nieuweling moet niet alleen concurreren met vergelijkbare modellen zoals de Nissan Juke maar ook met premium modellen zoals de Mini Cooper en de Audi A1. Dat laatste betekent dat de compacte Jeep naar believen geïndividualiseerd kan worden met allerhande opties.

De CEO geeft aan dat de inbreng van Fiat cruciaal is om het project te doen slagen. Het Italiaanse merk heeft veel ervaring met de ontwikkeling van compacte auto’s en daardoor ook veel technologie in huis die Jeep kan gebruiken. Onder meer een aangepast Grande Punto-platform, de 1.4 MultiAir-benzinemotor en de 1,3 en 1,6 liter JDTm-dieselkrachtbronnen komen in aanmerking voor toepassing in de compacte SUV.

Naast voorwielaandrijflijnen vindt Manley een 4WD echter ‘een absolute noodzakelijkheid’ voor zijn merk. Ook qua styling zal de cross-over een echt, hoekig Jeep-gezicht krijgen: “Stel je een ietwat zachtere, kleinere en vernieuwde versie voor van de iconische grille en lichtunits van de Wrangler; dan heb je een goed idee hoe de voorzijde eruit komt te zien.”

Tags: