Fiat ontvouwt plannen Chrysler

Tijdens een urenlange presentatie heeft Fiat-topman Sergio Marchionne het toekomstplan voor Chrysler uit de doeken gedaan. Binnen twee jaar moet het Amerikaanse concern weer winst maken en in vijf jaar tijd moeten de verkopen van Chrysler verdubbelen.

Fiat heeft grootse plannen met Chrysler. Vanaf 2012 komen de eerste nieuwe modellen op de markt met Fiat-techniek aan boord. Op korte termijn worden enkele bestaande modellen aangepakt, waarbij met name de interieurs een kwaliteitsupdate krijgen. Alle op Fiat-techniek gebaseerde modellen krijgen nieuwe namen en Chrysler krijgt een nieuw logo.

In 2014 is meer dan vijftig procent van de Chrysler-, Jeep-, en Dodge-modellen afgeleid van Fiat-techniek. Niet alleen platforms maar ook Italiaanse motoren, versnellingsbakken en aanverwante techniek zijn in de toekomst in modellen van het Chrysler-concern te vinden. Zoals een Chrysler-topman treffend zei tijdens de presentatie: “Van buiten zijn de modellen Amerikaans maar onderhuids verregaand Italiaans.”

Alle geplande modelintroducties, zoals van de nieuwe Chrysler 300C en Jeep Cherokee, vinden volgend jaar zoals gepland plaats. In 2012 en 2013 komt Chrysler met nieuwe compacte modellen, twee nieuwe compacte sedans en een crossover, twee hiervan worden gebouwd op een Fiat-platform. Jeep krijgt in 2013 een kleine SUV op basis van de Panda en nog twee andere op Fiat-techniek gestoelde SUV’s, de opvolgers van de Patriot en Liberty. Dodge krijgt in 2012 een Caliber-opvolger, gevolgd in 2013 door een nieuw compact model en een opvolger voor de Avenger.

Sergio Marchionne geeft in zijn presentatie aan dat nieuwe, compacte modellen een belangrijk speerpunt zijn voor Chrysler. Volgend jaar moet Chrysler break-even draaien, het jaar daarop al winst. Chrysler en Jeep blijven internationaal actief, Dodge in beperkte mate. De verkopen buiten Noord-Amerika moeten verviervoudigd worden in vijf jaar tijd. De totale verkopen van Chrysler moeten, mede geholpen door een opkrabbelende economie, in die tijd verdubbelen.

Tags: