Fiat presenteert plan aan Duitse overheid

Fiat topman Sergio Marchionne heeft vandaag een plan gepresenteerd aan de Duitse overheid. Hij wil Fiat en Opel samensmelten in een nieuw concern zonder extra financiering aan te trekken. De Duitse minister van Economische zaken noemt het voorstel van de Italianen ‘interessant’.

Fiat heeft 5 tot 7 miljard euro nodig om General Motors Europe, waaronder Opel, Vauxhall en Saab vallen, over te nemen. Dit geld moet bij overheden vandaan komen. Fiat topman Sergio Marchionne heeft vandaag in Berlijn zijn plan aan de Duitse regering gepresenteerd. Hij noemt de fusie tussen General Motors Europe en de Fiat Group een ‘unieke kans voor Europa’.

Karl-Theodor zu Guttenberg, de Duitse minister van Economische zaken, is alvast voorzichtig positief: “Fiat heeft vandaag een interessante invalshoek gepresenteerd maar we zullen het voorstel nog nader moeten bestuderen.” Belangrijk is dat Marchionne de Opel-fabrieken in Duitsland wil behouden. Diverse andere productiefaciliteiten in Europa moeten dan worden gesloten. Ook kan niet voorkomen worden dat er banen verloren gaan.

De Fiat-topman zegt dat een fusie tussen Fiat en Opel zo’n een miljard euro per jaar aan schaalvoordelen oplevert. Als het aan hem ligt dan wordt het nieuwe concern de grootste autobouwer van Europa met de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari, Opel, Vauxhall, Saab, Chrysler, Dodge en Jeep. Het bedrijf zou na Toyota zelfs het grootste autoconcern van de wereld worden met jaarproductie van 6 tot 7 miljoen auto’s.

Tags: