Kerst in Turijn met de Fiat Tipo S-Design

Turijn. Torino, zoals de Italianen zeggen. Deze statige stad achter de Alpen is de thuisbasis van Fiat. Hier gaan we met de nieuwe Tipo S-Design op zoek naar het kerstgevoel. Niet zomaar, want in de donkere maanden is Turijn kunstig verlicht.

Besneeuwde Alpen zover het oog het oogt rijkt. Het decor als je aan komt vliegen bij Turijn is indrukwekkend. Het heeft hier de afgelopen weken een aantal keer gesneeuwd, dus de landerijen zijn wit. In de verte duikt Turijn op, de Motor City van Italië. In deze stad zitten de grote bazen van Fiat, die de belangrijke beslissingen over het merk nemen. Die bazen hebben groen licht gegeven voor de auto waarmee we in en rondom Turijn de kerstsfeer gaan opsnuiven.

Voordat we Turijn gaan ontdekken rijden we eerst de heuvels in. De nieuwe S-Design-uitvoering rijdt hetzelfde als een gewone Tipo en is dus een prettige auto om mee onderweg te zijn. Op de bochtige weggetjes bewijst de Fiat opnieuw dat het een prima auto is. Met het nieuwe S-Design-pakket ziet de Tipo er net iets gelikter uit, dankzij de zwarte accenten en specifieke 18 inch lichtmetalen wielen. We stoppen even bij de Basilica di Superga, vanwaar we een prachtig uitzicht over de deels in mist gehulde stad hebben.

De laatste zonnestralen van de dag zetten de basiliek in een oranje gloed. Een prachtige fotolocatie voor de Tipo, maar we moeten snel zijn want de zon verdwijnt bijna achter de bergen. Als we weer terug richting Turijn rijden is het al bijna donker. Dit is het moment waarop de stad zijn ware schoonheid laat zien.

Luci d’Artista

I’m driving home for Christmas. Oh, I got red lights on the run. We schuifelen de stad in. De oude, statige gebouwen in het centrum zijn altijd al mooi verlicht, maar rondom kerst nog een beetje meer. Luci d’Artista (licht van de artiest) is de naam van het project waarbij allerlei kunstenaars Turijn op prachtige wijze in het licht zetten. De grote pleinen en brede straten met chique winkels zijn een perfect decor voor de zwevende lichtornamenten, die in allerlei verschillende vormen, kleuren en hoeveelheden zijn aangebracht. Kerst op z’n mooist.

De vele lichtjes weerspiegelen fraai in de nieuwe Grigio Metropoli-lak van de Tipo. De auto voelt zich thuis in Turijn en ís dat ook, ook al wordt hij hier niet gemaakt. Op enkele kilometers afstand van de glimmende winkelstraten bevindt zich het Lingotto-gebouw, een enorm complex waar tot de jaren ‘80 maandelijks duizenden nieuwe Fiats van de band liepen. Nu zit er een groot winkelcentrum en in deze tijd van het jaar zijn er diverse kerstmarktjes, waar shopliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Een deel van het oude complex is nog in gebruik als hoofdkantoor van Fiat Chrysler Automobiles, maar verder herinnert weinig hier aan de gloriedagen van Lingotto. De nieuwe Tipo wordt in Turkije gemaakt en de ontwikkeling van nieuwe modellen vindt plaats bij de Mirafiori-fabriek, aan de rand van de stad.

Turijn is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om in de kerstsfeer te komen. Parijs, Londen en Keulen, dat zijn bekende kersthotspots. Maar de kunstzinnige verlichting, mooie winkels, statige gebouwen en grote pleinen zijn een prachtig kerstdecor. En is het niet nóg mooier als je dat mag aanschouwen in een auto van het merk dat deze stad betekenis heeft gegeven?

Fijne kerstdagen!


Tags: