Nieuwe Croma vanaf juni in Nederland

Fiat heeft meer bekendgemaakt over de nieuwe Croma, die in maart op de Autosalon van Genève zijn werelddebuut maakt. Zo weten we dat hij met twee benzine- en drie dieselmotoren leverbaar wordt en dat hij rond juni in de showroom staat.

Net als de vorige grote Fiat is ook de nieuwe Croma een coproductie met een andere autofabrikant. Toen waren het de Alfa Romeo 164, de Saab 9000 en de Lancia Thema waarmee de Croma zijn platform deelde. Nu is dat de Opel Signum. De koets werd getekend door Giorgetto Giugiaro. Het is een zogenaamde crossover geworden tussen een hatchback, stationwagon en ruimteauto. Met een lengte van 4,75 m is hij niet bepaald klein, ja zelfs tien centimeter langer dan de Signum. Ook is hij met een totale hoogte van 1,60 m bijna 15 cm hoger dan zijn Duitse zusje.
Over het interieur doet Fiat nog een beetje geheimzinnig, maar verwacht veel zit- en bergruimte, en een grote mate van flexibiliteit dankzij variabele stoelopstellingen.

Het motorenpallet is al wel onthuld. Het benzineaanbod bestaat uit twee viercilinders, een 1.8 16v met 130 pk en een 2.2 16v met 150 pk. De common-rail dieselmotoren zijn er in drie smaken. Twee MultiJet-motoren van 1,9 liter met 120 en 150 pk, en als topmodel een 2,4 liter vijfcilinder die maar liefst 200 pk levert.

Grote vraag blijft natuurlijk of Fiat er verstandig aan doet om weer een auto in het hogere segment aan te bieden. Van de vorige Croma zijn in tien jaar tijd 450.000 exemplaren verkocht, maar inmiddels is de concurrentie ook in dit segment fors toegenomen. Bovendien mist de Croma hetzelfde wat de Signum ook moet ontberen: status, een belangrijke factor voor kopers in deze klasse.

Tags: