Nieuwe mini-MPV van Fiat

De ruimteauto is nog lang niet passé. Een beetje succesvol merk heeft ze in alle soorten en maten: een mini-MPV voor jonge gezinnen, een midsize voor grotere families en fullsize exemplaren om zaterdag de pupillen naar het voetbalveld te rijden. Fiat had al een grote Ulysse, en een compactere Multipla; maar nu is er ook een kleintje, de Idea.

De mini-MPV wordt steeds populairder. De Opel Meriva is bijvoorbeeld niet aan te slepen. Fiat wil ook een graantje van dit florerende segment meepikken. Ze doen dat met de Idea. Aan de buitenklant niet meteen herkenbaar als Fiat, maar wel lekker modern en vlot gestileerd.

De Idea heeft ondanks zijn compacte buitenafmetingen (hij is nog geen vier meter lang) een verrassend licht en ruim interieur, dat plaats biedt aan vijf personen. Een leuke optie is het grote Skydome zonnedak. Net als de andere Fiat ruimteautos staat het pientere pookje van de Idea op het dashboard. Andere aardige gadgets zijn de sensoren voor regen, licht en inparkeren. Net als bij andere modellen van Fiat zal ook het Connect navigatiesysteem leverbaar zijn.

In eerste instantie zal de Idea worden geleverd met een 1,4 liter benzinemotor (95 pk) en de geavanceerde 1,3 liter MultiJet commonrail dieselmotor. Beide krachtbronnen zijn ook verkrijgbaar met Fiats Dualogic automaat. Volgend voorjaar wordt het gamma uitgebreid met een 100 pk sterke 1.9 JTD en een 1,2 liter benzinemotor, goed voor 80 pk. De 1.4 is er vanaf circa 16.000,- en de 1.3 MultiJet zal verkrijgbaar zijn vanaf zon 19.500,-. De Idea staat vanaf november bij de Fiat-dealer.

Tags: