Dodge verdwijnt en Jeep mag blijven in Europa

De kogel is door de kerk: Dodge verdwijnt van de Europese markt. Alleen sportieve nichemodellen als de Charger, Challenger en Viper blijven leverbaar. Jeep blijft actief in Europa en krijgt de komende jaren veertig procent meer dealers in Europa.

Fiat heeft in zijn vijfjarenplan geen plaats gemaakt voor Dodge. Het merk heeft volgens de Italianen, die nu met de scepter zwaaien bij Chrysler, Dodge en Jeep, geen toekomst in Europa. Wat blijft zijn enkele sportieve modellen als Charger, Challenger en Viper waarmee Dodge als sportief nichemerk op kleine schaal actief blijft in Europa.

In de Verenigde Staten verandert er niets, daar blijft Dodge een volledige line-up voeren. Enkele van die modellen komen naar Europa en worden als Fiat op de markt gebracht. Voorlopig is dat alleen de Journey, die vanaf volgend jaar in aangepaste vorm als Fiat verder gaat op ons continent.

Voor Jeep heeft de Fiat Group andere plannen. Het aantal verkooppunten van het terreinautomerk moet met veertig procent worden uitgebreid in Europa. Wel verdwijnt er een model, de Patriot en Compass worden in 2013 opgevolgd door één model. In dat jaar komt ook de opvolger van de Cherokee. Deze twee modellen komen waarschijnlijk op een Fiat platform te staan. Dit jaar brengt Jeep eindelijk de begin vorig jaar al onthulde Grand Cherokee op de markt. De Wrangler mag blijven en krijgt in 2011 een update.

Tags: