Europa koopt weer massaal auto’s

Het gaat economisch weer goed met Europa, althans dat valt af te leiden uit de forse groei van de autoverkoop. In mei werden tien procent meer personenauto’s verkocht dan in dezelfde maand in 2005. Over heel 2006 is de markt 2,5 procent toegenomen.

De lichte dip van april bleek inderdaad van tijdelijke aard te zijn. Het had meer te maken met een ongunstige verdeling van de vakantiedagen, dan met een kanteling in het koopgedrag van de Europeanen. In mei werden de showrooms weer volop bezocht. Vrijwel alle Europese markten noteerden een stijging ten opzichte van een jaar geleden. Alleen in Frankrijk en Portugal werden iets minder personenauto’s geregistreerd. De grootste toename was in Italië met maar liefst 49,5 procent, maar dat komt omdat in mei 2005 het transport van nieuwe auto’s stil lag door stakingen.

De leidende positie van Volkswagen op de Europese markt lijkt onaantastbaar. Opel en Renault strijden echter hevig om de tweede plaats, waarbij de Duitsers hun Franse collega’s weer zijn gepasseerd. Ford houdt ondertussen de twee vechtende ‘honden’ goed in de gaten. Het gat naar de nummer vijf, Peugeot, is weer wat groter. Vergeleken met een jaar geleden doet Fiat de beste zaken. De Italianen hebben dit jaar dertig procent meer auto’s verkocht en in mei bedroeg de stijging zelfs meer dan zestig procent.

Tags: