Fiat 500L knipoogt naar Multipla

Fiat introduceert de 500L: een geheel nieuw model dat de naam 500 draagt en knipoogt naar de aloude Multipla. Op de autosalon van Genève in maart beleeft ‘ie zijn debuut.

Hier is de nieuwe Fiat 500L. Hoewel de naam 500 verwijst naar het populaire stadsautootje heeft ‘ie op wat uiterlijke verwijzingen na niet zo veel gemeen met de 500. Dat mag de pret niet drukken: de 500L heeft volgens Fiat ‘ontwerptrekjes van een SUV, de ruimte van een MPV en de rij-eigenschappen van een hatchback’.

En wat is het in werkelijkheid? Een compacte MPV, die de concurrentie aangaat met auto’s als de Citroën C3 Picasso en de Kia Soul. Hij biedt plaats aan vijf personen, later volgt er een zevenpersoonsversie die 500XL gaat heten. Met een lengte van 4,14 meter valt ‘ie precies tussen de Punto en Bravo in. Fiat verwijst in het begeleidende persbericht ook nog even naar de aloude 600 Multipla uit de jaren ‘50, waarvan deze auto de spirituele opvolger is.

De 500L komt in het vierde kwartaal van 2012 op de markt. Fiat heeft in eerste instantie drie motoren op de planning staan: de 0,9 liter TwinAir turbomotor, een 1.4 benzinemotor en de 1.3 Multijet dieselmotor.

Tags: