Fiat-arbeiders akkoord met plan fabriek bij Napels

De Fiat-fabriek in Pomigliano d’Arco nabij Napels lijkt gered. De medewerkers zijn akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden die Fiat stelt.

Van de bijna 5.000 medewerkers van de Fiat-fabriek in Pomigliano stemde 62 procent voor het plan van Fiat. Daarin staat dat het merk 700 miljoen euro investeert in de productiefaciliteit om de productie van de Panda naar Zuid-Italië te halen.

De medewerkers moeten dan wel flexibeler inzetbaar zijn en efficiënter gaan werken. Het ziekteverzuim moet omlaag en het recht op staken wordt beperkt. De meeste vakbonden stonden al achter het plan, dat de werkgelegenheid in de regio veilig stelt. Eén grote vakbond wilde de huidige rechten niet afstaan en daarom was er een referendum nodig.

De meeste werknemers in Pomigliano werken maar enkele dagen per week sinds de productie van de Alfa Romeo 147 gestopt is. De opvolger Giulietta loopt zo’n 100 kilometer noordelijker, in Cassino, van de band. Nu produceert de Zuid-Italiaanse fabriek alleen nog een handvol Alfa’s 159 en GT. De stemronde werd met grote interesse gevolgd in de zakenwereld. Het ‘ja’ van de arbeiders is een grote overwinning voor het bedrijfsleven in Italië. Fiat komt als eerste bedrijf uit de greep van de machtige Italiaanse vakbonden.

Tags: