Fiat en Ford werken samen

Ford en Fiat hebben grote plannen voor hun kleine auto’s. Om de kosten te verlagen en de winst te verhogen slaan de twee automerken de handen ineen bij de productie van nieuwe modellen in het A-segment. Het doel is om twee totaal verschillende auto’s op de markt te brengen.

Qua interieur en exterieur blijven de auto’s trouw aan de eigen stijl van de partners. Buiten het zicht delen de modellen echter kennis, kosten en onderdelen. Het huidige platform van de Fiat Panda vormt de basis voor de ontwikkeling van de nieuwe auto’s. Voor Fiat wordt het de nieuwe 500 en voor Ford de vervanger van de Ka. Beide auto’s krijgen Fiat-motoren en -versnellingsbakken. In 2007 of 2008 komen de nieuwe modellen op de markt. Jaarlijks worden dan in de Fiat-fabriek in het Poolse Tychy 240.000 stuks geproduceerd, gelijk verdeeld over de twee merken.

Wij zijn vast van plan om de Ford Ka te vervangen door een model dat net zon icoon is, zegt John Fleming, President en CEO van Ford of Europe. Sergio Marchionne, CEO van de Fiat Groep en Fiat Auto: Wat Fiat betreft is het partnership met Ford om vier redenen belangrijk: de beslissing om de auto’s te bouwen in Tychy is een duidelijk teken van vertrouwen in onze Poolse fabriek; de gezamenlijke productie bewijst de flexibiliteit van het uiterst succesvolle Panda-platform; het akkoord levert beide partijen een win-win situatie op. Tenslotte verheugt het mij te kunnen zeggen dat de lang verwachte nieuwe Fiat 500 onze brand identity verder zal versterken, aangezien deze niet alleen een icoon is in de geschiedenis van onze company, maar zelfs van de hele automobielindustrie.

Tags: