Fiat Sedici eerste telg uit drieling

Hoera! Er is een drieling geboren. Althans, het eerste kind uit de driehoeksverhouding van Fiat, Suzuki en Lancia is op de wereld gekomen: de Fiat Sedici. De Suzuki- en Lancia-versies van deze compacte SUV zijn nog onderweg.

Net als bij de geboorte van een kind, wordt de lancering van een nieuw automodel vaak omschreven als een wonder, terwijl het eigenlijk het logische resultaat is van een frequent toegepast proces. De Fiat Sedici brengt dan ook weinig nieuws onder de zon. Het geboortecijfer onder compacte SUVs ligt immer bijzonder hoog, met name in Azië, maar over de levensverwachting valt nog weinig te zeggen. De grootste hype rond de offroadvoertuigen voor op de openbare weg lijkt inmiddels voorbij. De autoproducenten gaan echter onverminderd door met de ontwikkeling ervan.

De Sedici beschikt over een rekenknobbel, want de benaming is Italiaans voor zestien, oftewel 4×4. Maar voor veel wiskundige talenten geldt dat ze minder bedreven zijn in lichamelijke opvoeding, en dat zou voor een sportieve terreinwagen natuurlijk funest zijn. Hopelijk is dat dan ook niet de reden dat Fiat de acceleratiegegevens van de Sedici achterwege laat. De topsnelheid is wel bekend, die ligt op 170 km/h voor de 1,6 liter benzinemotor met 107 pk. Voor de 1,9 liter Multijet diesel is die vastgesteld op 180 km/h.

Geestelijk vader van de drieling is ontwerper Giorgetto Giugiaro. Begin december wordt de Fiat Sedici gedoopt op de autobeurs in Bologna. In de zomer van 2006 komt hij op de markt, dan zal ook zijn Suzuki-broertje leverbaar zijn. De Lancia-telg wordt een nakomertje in 2007.

Tags: