Fiat presenteert nieuwe generatie Uconnect multimediasysteem

Fiat Chrysler Automobiles presenteert op de technologiebeurs CES in Las Vegas deze week een nieuwe generatie van zijn Uconnect multimediasysteem. Ook kijkt het merk vooruit naar toekomstige toepassingen van het systeem.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) komt met een nieuwe generatie van zijn Uconnect infotainmentsysteem. Naast een nieuwe lay-out en een eenvoudigere bediening is het belangrijkste nieuws de ondersteuning van Android Auto en Apple Carplay. Hiermee kunnen apps van een smartphone worden weergegeven op het beeldscherm in de auto. Het grootste scherm van Uconnect heeft een diagonaal van 8,4 inch, dat was al zo. Het systeem komt in de loop van 2016 beschikbaar in diverse Alfa Romeo, Fiat en Jeep-modellen.

Toekomstige technologie

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer geeft op CES 2016 ook een voorproefje van toekomstige toepassingen van het systeem. FCA laat een werkend prototype zien dat voorspellende technologie heeft, door informatie van de agenda, vaste en nieuwe routes en verkeerspatronen te combineren. Car-to-X communicatie is daarbij belangrijk, zodat het systeem zijn informatie uit allerlei bronnen kan halen. Verder heeft het prototype een intelligente informatiemanager, die herkent wanneer de bestuurder in een moeilijke situatie zit en daar zijn informatie op aanpast. Daarnaast is er een intelligente conciërge, die automatisch de behoeftes van de bestuurder herkent.  

Als het aan Fiat Chrysler Automobiles ligt worden alle auto’s onderdeel van een informatienetwerk. Jouw auto kan dan bijvoorbeeld automatisch informatie doorgeven aan andere auto’s als de staat van het wegdek slecht is. Ook is het mogelijk om andere auto’s uit het netwerk automatisch te volgen of te laten volgen. Ook interessant is de augmented reality-voorruit, die met projecties aanvullende informatie in het zichtveld kan aanbrengen. Zo kan bijvoorbeeld de wegbelijning ‘op de weg’ worden getekend als deze bedekt is door sneeuw.

FCA heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de nieuwe functies beschikbaar zijn in productiemodellen.   

Tags: