Fiat Punto Evo moet Grande Punto overtreffen

Op de Frankfurt Motor Show (IAA) presenteert Fiat de Punto Evo. Dit nieuwe model is niet alleen geëvolueerd uit de Fiat Grande Punto, het ‘is bestemd’ om het succes van deze populaire auto minimaal te evenaren.

De nieuwe Punto krijgt de toevoeging ‘Evo’ om te wijzen op het niveau van de nieuweling. Dit moet volgens Fiat ‘zelfs de meest veeleisende klanten’ tevredenstellen op het gebied van technologie, veiligheid en stijl. Wat dat laatste betreft heeft de Punto Evo ten opzichte van de Grande Punto een aangepaste voor- en achterkant gekregen. Er zijn bijvoorbeeld andere bumpers en lichtunits geplaatst en de lengte – niet onbelangrijk voor de binnenruimte – is toegenomen tot 406 cm.

In het interieur worden hoogwaardiger materialen gebruikt. Standaard wordt de Evo voorzien van het Blue&Me-systeem van TomTom, draagbare navigatie met geïntegreerde infotainment en informatie. Zo geeft ‘eco:Drive Info’ real-time informatie over verbruik en de milieugevolgen, plus suggesties hoe zuiniger te rijden.

In veiligheid is voorzien door zeven airbags, inclusief een knie-airbag voor de bestuurder. Verder kent de Fiat Punto Evo standaard ESP, ABS, EBD (verdeling van remkracht) en Hill-Holder om de autorijder van dienst te zijn bij het wegrijden op hellingen.

De belangrijkste evoluties zijn te vinden onder de motorkap. Fiat zal een groot aantal (Euro5-)motoren aanbieden voor de Punto Evo, alle afgesteld op lage verbruiks- en uitstootcijfers. Daar zit een 1.4 benzinemotor bij met de revolutionaire MultiAir-technologie, met extra vermogen maar sterk gereduceerde schadelijke uitlaatstoffen. Een tweede generatie common-rail dieselmotor wordt aangeboden met 1,3 liter inhoud, deze is goed voor 30 procent vermindering van stikstofoxiden. Daarnaast komen er methaan- en LPG-versies op de markt die lage verbruikskosten met zich meebrengen. Om de gebruikskosten verder te reduceren wordt de Evo standaard voorzien van een start/stop-systeem.

De Fiat Punto Evo zal eind oktober in de showrooms staan. Tegen die tijd verwachten we meer informatie over prijzen en uitrustingen.

Tags: