Fiat toont interesse in Zastava

Fiat overweegt om het Servische automerk Zastava over te nemen. Het bedrijf is op dit moment nog in handen van de Servische regering, maar die wil ervan af.

De Servische minister van economische zaken, Mladjan Dinkic, zegt dat Fiat kandidaat is voor een eventuele overname van Zastava. Deze week nog reist er een vertegenwoordiging af vanuit Italië om de mogelijkheden te bespreken. Fiat is bereid om 300 miljoen euro te investeren in de fabriek.

Het kwakkelende bedrijf bouwt op dit moment het vorige type Punto in licentie, hier komt binnenkort een oud model Opel Astra bij. Daarnaast heeft Zastava nog enkele stokoude Oostblokautootjes in productie. De fabriek werd in 1999 door NAVO-bombardementen gedeeltelijk verwoest. De herbouw verliep traag en op dit moment rollen er jaarlijks slechts 15.000 auto’s van de band, terwijl de capaciteit 60.000 is. De modellen worden vooral in de Balkanlanden verkocht.

Behalve Fiat toonde ook Volkswagen al interesse, maar de Duitsers waren niet bepaald onder de indruk van het bedrijf. Andere potentiële kopers zijn Tata, Ford en het Chinese FAW.

Tags: