Fiat werkt samen met BMW aan zelfrijdende auto

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is ingestapt in een bestaande samenwerking van onder andere BMW en chipfabrikant Intel. De bedrijven ontwikkelen een technisch platform dat gebruikt kan worden als basis voor een zelfrijdende auto.

Autofabrikanten zoeken elkaar op bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Fiat Chrysler Automobiles, bekend van onder andere de merken Fiat, Jeep en Alfa Romeo, stapt in een bestaande samenwerking tussen BMW Group, Intel en Mobileye. Dat laatste bedrijf ontwikkelt hardware die nodig is voor zelfrijdende auto’s.

Eind dit jaar al gaan de eerste veertig voertuigen de weg op met technologie die het resultaat is van deze samenwerking. FCA brengt behalve technische kennis ook schaalvergroting mee, waardoor de ontwikkelingskosten sneller terug verdiend kunnen worden. De bedrijven willen het beste platform ter wereld gaan bouwen voor zelfrijdende auto’s. Bovendien moet de techniek in auto’s overal in de wereld toegepast kunnen worden.

FCA heeft ook al een samenwerking met Waymo, het onderdeel Google van dat zich bezighoudt met zelfrijdende auto’s. In de Verenigde Staten rijden honderd Chryslers Pacifica rond met techniek van Waymo (foto). De eerste (semi-)zelfrijdende auto’s van Fiat verwachten we in 2021.

Tags: