Fiat wordt 100 procent eigenaar Chrysler, nieuwe modellen kunnen komen

Fiat gaat 2014 voortvarend van start. Het Italiaanse merk neemt het Amerikaanse Chrysler helemaal over en kan daardoor eindelijk beginnen met de uitvoering van zijn veelbelovende plannen.

Fiat wordt de enige eigenaar van Chrysler. De Italianen nemen de resterende 41,4 procent aandelen over van Feba Trust, een fonds voor metaalwerkers in de V.S. De twee konden het de afgelopen maanden niet eens worden over de prijs, waardoor Fiat met een beursgang van de aandelen dreigde. Nu is er alsnog een akkoord.

Dat Fiat Chrysler overneemt betekent dat Fiat nu eindelijk gebruik kan maken van alle middelen bij de Amerikaanse autobouwer en ook maximale synergie kan behalen. Daardoor kan de Italiaanse autobouwer starten met de uitrol van zijn veelbelovende plannen, zoals de revival van zustermerk Alfa Romeo en het groot maken van Maserati.

Fiat betaalt 3,6 miljard dollar voor de aandelen en verwacht de deal uiterlijk 20 januari definitief te maken. Chrysler wordt niet in Europa verkocht, Fiat haalde het merk hier van de markt een aantal jaar geleden. Onder Chrysler vallen ook de merken Dodge, Jeep, SRT en Ram. Daarvan wordt alleen Jeep hier verkocht. Dat merk profiteert ook van de volledige overname, Jeep gaat zelfs een compacte SUV met Fiat-techniek bouwen in Italië.

Tags: