Nog geen beslissing over Opel

27 mei had de grote dag moeten zijn waarop de Duitse regering de nieuwe eigenaar van Opel bekend zou maken. Na een nacht van stormachtig overleg in Berlijn is er nog geen beslissing genomen.

De Duitse overheid is koortsachtig op zoek naar een nieuwe eigenaar voor het Duitse automerk Opel. Naar verwachting vraagt moederbedrijf General Motors op 1 juni faillissement aan en voor die tijd moet Opel veilig ondergebracht worden. De Duitse overheid is er nog niet uit wat de beste nieuwe eigenaar is voor Opel, bovendien zorgen nieuwe ontwikkelingen in Amerika voor moeilijkheden.

Voor het overhevelen van Opel naar een nieuwe eigenaar is de medewerking van de Amerikaanse overheid nodig. Die heeft op dit moment de handen vol aan dichten van gaten bij General Motors waardoor er niet voor vrijdag duidelijkheid wordt verschaft richting Europa. De Duitse regering hoopt dat de deadline van 1 juni wordt gehaald.

Wanneer dat niet het geval is zal het land Opel een overbruggingskrediet verschaffen maar dan moeten de bezittingen en patenten van Opel wel beschermd worden tegen Amerikaanse schuldeisers. Volgens diverse bronnen zijn er op dit moment nog drie potentiele kandidaten voor de overname van Opel. Naast Fiat en de Oostenrijkse toeleverancier Magna is dat een Chinese partij. De Belgische investeringsmaatschappij RJH International is vannacht afgevallen.

Tags: