Obama gelooft in toekomst Chrysler

President Barack Obama gelooft in de toekomst van Chrysler. Tijdens een televisietoespraak gisteren kondigde hij de samenwerking van Chrysler en Fiat aan. “Fiat is een grote kans voor Chrysler op een mooie toekomst”.

Obama benadrukte in zijn toespraak vooral dat het behoud van banen van belang is. “Chrysler en Fiat hebben een alliantie gesloten die een grote kans tot succes heeft. Hierdoor blijven 30.000 banen behouden bij Chrysler en nog eens 10.000 banen bij toeleveranciers en dealers.” De President is dankbaar voor offers van de aandeelhouders en vakbonden: “In de afgelopen maand zijn ogenschijnlijk onneembare obstakels genomen.”

De Amerikaanse president gelooft in een nieuwe toekomst voor Chrysler: “Chapter 11 (bescherming tegen schuldeisers, red) is geen teken van zwakte, maar een stap op weg naar een gezonde toekomst van Chrysler. De doorstart zal snel en efficiënt gebeuren met de volledige steun van de belangrijkste aandeelhouders.”

In zijn toespraak haalt hij hard uit naar de hedgefondsen die niet akkoord gingen met de schuldvermindering van Chrysler, waardoor het concern genoodzaakt was om de Chapter 11-procedure in te gaan. “Zij wilden dat iedereen offers zou brengen zonder dat zelf te doen. Dat is een onbegrijpelijke houding.”

De president stelt de belastingbetaler gerust: “Mijn taak als president is dat Chrysler niet op de been wordt gehouden door belastingdollars, maar dat het een gezond bedrijf met toekomst wordt. Dat is ook de reden dat het vorige plan een maand geleden niet werd goedgekeurd. Geld steken in dat plan zou een aderlating zijn voor de Amerikaanse belastingbetaler.” De belangrijkste voorwaarde van de overheid was dat de alliantie met Fiat werd bezegeld. “Fiat heeft bewezen dat het schone, zuinige auto kan bouwen en zal Chrysler de mogelijkheid geven hetzelfde te doen. Bovendien gaan Fiat en Chrysler die schone auto’s hier bouwen, in Amerika.”

Obama noemt verder in zijn toespraak de belangrijke rol van Chrysler in de Amerikaanse economie: “Chrysler heeft een belangrijke bijdrage aan Amerikaanse identiteit geleverd. (…) Het bedrijf heeft meegeholpen om van de twintigste eeuw een Amerikaanse eeuw te maken en was een steunpilaar in onze industriële economie.”

Tags: