Officieel: Chrysler en Fiat sluiten alliantie

Eindelijk is het officieel: Fiat sluit een strategische alliantie met Chrysler. De Italianen nemen een belang van twintig procent in het Amerikaanse concern, dat de ‘Chapter 11’-procedure ingaat. Hiermee wordt Chrysler beschermd tegen schuldeisers en krijgt het de tijd om een doorstart te maken.

Fiat is even de held van Detroit. Chrysler is voorlopig gered dankzij de strategische alliantie met het Italiaanse concern. Dat neemt een belang van twintig procent in Chrysler, met de optie dit later uit te breiden. Door de zogenaamde Chapter 11-procedure hoeft Chrysler de vele schuldeisers nog even niet terug te betalen.

Binnen twee maanden moet de reorganisatie rond zijn bij Chrysler. Door de alliantie met Fiat heeft het concern toegang tot de techniek voor compacte en zuinige auto’s. Zo kan Chrysler snel compacte modellen met moderne techniek op de markt brengen, producten die het bedrijf nodig heeft om te overleven. Fiat zal geen techniek van Chrysler gaan gebruiken.

De belangen van het Italiaanse concern liggen op een heel ander gebied. Fiat gaat gebruik maken van het Amerikaanse distributienetwerk van Chrysler en de productiefacaliteiten. Fiat kan nu snel auto’s gaan produceren en verkopen in de Verenigde Staten. Diverse Alfa Romeo-modellen en de Fiat 500 gaan de oversteek maken.

Tags: