Overeenkomst met Chrysler biedt kansen voor Fiat

De alliantie tussen Chrysler en Fiat die gisteren werd ondertekend biedt voor Fiat de meeste kansen. Analisten zeggen dat de samenwerking een goedkope manier is voor het merk om de Noord Amerikaanse markt te betreden, zo meldt Automotive News.

De Italianen maken al jaren plannen om met het merk Alfa Romeo naar Amerika te gaan. Een samenwerking met Chrysler geeft de Fiat-groep goedkoop toegang tot de Amerikaanse markt. Een markt die ondanks de verkoopterugval nog steeds zeer groot is en kansen biedt voor relatief zuinige Fiat- en Alfa Romeo-modellen.

Analisten verwachten ook dat Fiat Chrysler niet zal kunnen helpen. “Als het Daimler of een investeringsmaatschappij niet lukt, waarom Fiat dan wel?” aldus Harald Hendrikse van de Bank of America Merrill Lynch, doelend op de vorige en huidige eigenaar van de Amerikaanse autobouwer. In ieder geval behaalt Chrysler een kostenbesparing dankzij het gezamenlijke schaalvoordeel. Fiat en Chrysler houden zo 2 à 3 miljoen euro in hun zak.

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes en voormalig eigenaar van Chrysler, is verheugd over de samenwerking. Het concern heeft namelijk nog steeds twintig procent van de aandelen in handen, hoewel de Duitsers erg graag van ‘het laatste beetje aandelen’ af willen.

Tags: