Fiat zoekt geld bij overheid en banken

De Fiat Groep, die deze week vriend en vijand verraste door de aankondiging met Chrysler te willen gaan samenwerken, is naarstig op zoek naar geld. Ondanks het goede resultaat over 2008 voorziet de Italiaanse autobouwer een winstdaling. Nu al kampt het met een stijgende schuldenlast. Woensdag vindt een gesprek plaats tussen de Italiaanse regering en de auto-industrie.

Deze week nog bracht de Fiat Groep een persbericht uit onder de titel ‘Beste financieel resultaat ooit voor Fiat Group’. Ondanks de snel verzwakkende economie werd het beste resultaat in de geschiedenis van het concern behaald. De winst van de autodivisie bedroeg 691 miljoen euro. Daarnaast biedt de aangekondigde alliantie met Chrysler de Italiaanse fabrikant nieuwe kansen.

Toch kent ook Fiat behoorlijke zorgen. Met de afnemende vraag naar nieuwe auto’s (Fiat verwacht 20 procent minder auto’s af te zetten in 2009), voorziet het concern een daling van de operationele winst van 3,4 miljard euro over 2008 naar 1 miljard euro in 2009. Nog problematischer voor een goede bedrijfsgang is de stijgende schuldenlast. Was deze in 2007 nog 355 miljoen euro, in 2008 bedroeg de last al 5,94 miljard euro. Dat was drie keer zoveel als voorzien.

De Fiat Groep is daarom begonnen met een omvangrijke reorganisatie. Voorraden worden verkleind, een deel van de productie opgeschort en werknemers ontslagen. Het herstructureringsprogramma zelf kost echter al 300 miljoen euro. Fiat voert daarom al enige weken gesprekken met Italiaanse banken over kredietfaciliteiten. Zonder kredieten kunnen autofabrikanten moeilijk hun dagelijkse operationele activiteiten financieren.

Woensdag hebben vertegenwoordigers van de auto-industrie overleg met de Italiaanse regering. Tot voor kort was premier Berlusconi niet van zins leningen te geven aan autobouwers, om de markt niet te verstoren. Nu geeft hij toe dat de autosector een van de industrieën is die een interventie nodig heeft. Hij is nog vaag over het soort interventie. Tegen persbureau Reuters zegt de minister-president: “Er zijn ook maatregelen die de staat niet veel kosten maar die de verkopen stimuleren.”

Ondertussen neemt de Fiat Groep de boeken van Chrysler onder de loep. De samenwerking – die nog niet definitief is – wordt volgens Fiat-CEO Marchionne een ‘mission impossible’ tenzij de betrokken aandeelhouders ‘de juiste consessies doen’. Volgens insiders gaat het om omzetten van een schuldlening in aandelen om zo de levensvatbaarheid van het noodlijdende Chrysler te vergroten. “Het zorgen van een ommekeer bij Chrysler is ook onderdeel van het proces om de autodivisie van de Fiat Groep te versterken,” aldus Marchionne.

Tags: