Toekomstplan Fiat: weinig groot nieuws

Fiat heeft de plannen voor 2010 en 2011 aan de Italiaanse overheid en vakbonden gepresenteerd. Voor zustermerk Lancia wordt 2011 een belangrijk jaar met veel introducties.

De ontwikkelafdeling van Fiat heeft gedurende de crisis nagenoeg stilgelegen om kosten te besparen dus het aantal nieuwe producten uit Italië is de komende jaren gering. Het belangrijkste nieuws is de komst van de nieuwe Panda in 2011.

Fiat komt volgend jaar met een SUV op de markt, gebaseerd op een Chrysler-model. In 2011 komt de nieuwe Panda op de markt, die in Italië geproduceerd gaat worden. De stadsauto krijgt de beschikking over een nieuwe 0,9 liter, tweecilinder turbomotor. Verder brengt Fiat in dat jaar een vijf- en zevenzits MPV op de markt als opvolger voor de Ulysse. Ook deze modellen hebben een Amerikaanse basis.

Lancia geeft de Ypsilon en Musa volgend jaar een tweede facelift. De geheel nieuwe Ypsilon is pas in 2011 klaar. Dat jaar moeten er vier modellen van Lancia verschijnen die allemaal zijn gebaseerd op een Chrysler-model. Daaronder zijn twee sedans, de verlate opvolgers van de Lybra en Thesis. Verder komen er een cabrio – op basis van de Lybra-opvolger – en een MPV. Die laatste volgt de Phedra op. Deze planning sluit overigens niet uit dat het merk Lancia in diverse Europese markten zal verdwijnen.

De toekomst van Alfa Romeo wordt pas begin volgend jaar duidelijk. Voor volgend jaar staat er behalve de nieuwe Giulietta de ongetwijfeld spectaculaire 8C GTA op stapel. De 159 krijgt een bescheiden update en in 2011 is er een facelift voor de Mito gepland. Abarth komt volgend jaar met drie nieuwe versies op de markt: de 500 TC – een nieuw topmodel – de 500 Cabrio en een facelift voor de Punto.

Tags: