Eerste meters met… de nieuwe Fiat 500X

De Fiat 500X speelt in Nederland een bescheiden rol, terwijl onze omringende landen deze cross-over juist goed weten te vinden. Waar dat precies aan ligt is moeilijk te duiden, maar de beruchte CO2-heffingen werkten in ieder geval niet in zijn voordeel. De vernieuwde 500X is daartegen gewapend met twee volledig nieuwe FireFly-benzinemotoren met 120 en 150 pk. Daardoor kan de prijs omlaag terwijl de prestaties beter moeten zijn, zodat de 500X nu – op papier – ook Nederland kan gaan veroveren. Hoe zijn kansen werkelijk liggen ontdek ik in Turijn tijdens een eerste kennismaking.

De Fiat 500X is ingrijpender gewijzigd dan je op het eerste moment ziet. Natuurlijk vallen de nieuwe koplampen en achterlichten op, waarbij de laatste nu hun vormgeving delen met de kleine 500. Daarnaast zijn ze altijd uitgevoerd in led, wat een moderne uitstraling geeft. Onderhuids is het nieuws groter. Niet alleen zijn de motoren vernieuwd, ook qua veiligheidssystemen is de auto nu weer up-to-date. De automatische cruise control, dodehoekdetectie en stuurassistent vereisen een compleet nieuw elektronisch systeem, waardoor de auto op dat gebied geheel nieuw is. Desgevraagd laat een productverantwoordelijke weten dat het ‘best een dure facelift is’. Doe er je voordeel mee!

Vuurvlieg

De twee nieuwe motoren zijn de enige motoren die naar Nederland komen, ik stap direct in de 120 pk sterke driecilinder. Deze is het meest interessant, want met 120 pk ben je in Nederland zeker niet onderbedeeld terwijl de prijs gunstig blijft. Direct na het starten – de motor is al warm – valt op dat Fiat zijn huiswerk goed gedaan heeft. De motor loopt rustig en doet eigenlijk niet vermoeden dat ‘ie een cilinder minder heeft.

Voor soepel wegrijden is er geen enkele barrière en de zesversnellingsbak schakelt fijn. Wel valt op dat de FireFly zijn kracht pas relatief laat levert. Na het intrappen van het gaspedaal moet de turbo echt op stoom komen voordat de acceleratie start. Zeker in een drukke stad als Turijn valt de motor soms in een ‘gat’ en kun je beter terug naar de eerste versnelling. Op de snelweg voelt de driepitter zich prima, zolang je maar wat toeren maakt bij het invoegen. Geen probleem, want over de gehele linie blijft het motorgeluid op de achtergrond.

Subtiele assistentie

De nieuwe rij-assistentiesystemen zijn Fiats tweede stokpaardje en daarmee is goed werk geleverd. De dodehoekdetectie werkt zoals je ervan mag verwachten. De adaptieve cruise control past de snelheid keurig aan en de rijstrookassistent met terugstuurfunctie doet zijn werk subtiel. Hij trekt niet constant nerveus aan je stuur maar treedt pas in werking wanneer het nodig is. Een fijne keuze, want hierdoor laat je een dergelijk systeem gewoon áán staan.

Eerst als Opening Edition

De vernieuwde Fiat 500X komt eerst naar ons land als Opening Edition, deze staat nét bij de dealer. Dankzij de nieuwe motor is het een prima aanbieding, want vanaf 25.395 euro heb je de al behoorlijk complete Urban Opening Edition met navigatie, rijstrookassistent, led-koplampen en 17 inch lichtmetalen wielen. De City Cross-uitvoering is nog iets completer en kost 26.995 euro. Iets duurder dan z’n concurrentie dus, maar daar staan een iets groter formaat en meer uitstraling tegenover.

Binnenkort publiceren we een uitgebreide rijtest van de vernieuwde Fiat 500X. Houd Autokopen.nl in de gaten!

Tags: