Fiat 500 strandt in Belgische occasionkeuring

Tientallen Fiats 500 worden in België niet verkocht op de occasionmarkt omdat de autootjes niet door de verplichte technische keuring heen komen. De achterwielophanging zou onveilig zijn.

Verschillende autobedrijven in België blijven zitten met Fiats 500. De auto’s zijn onverkoopbaar omdat ze niet door de verplichte technische keuring voor occasions komen. De achterwielophanging zou onveilig zijn. De ophangingtest in België is erg streng en volgens Fiat verouderd. In andere Europese landen doet het probleem zich niet voor.

Autobedrijven klagen dat ze slachtoffer zijn van de strenge keuring en zo met onverkoopbare auto’s blijven zitten. Inmiddels zijn de inspecteurs van het verantwoordelijke keuringsinstituut in Italië op een testcircuit overtuigd van de veiligheid van de 500. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe keuring. Het probleem is dat de 500 net een paar kilo te zwaar is om voor de ‘lichte’ keuring in aanmerking te komen.

Een autohandelaar vertelt tegen de Belgische krant De Standaard: “Ik heb een 500 die maar zes maanden oud is en slechts 10.000 kilometer op de teller heeft staan. Ik kocht hem van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het Fiatje oogt als nieuw maar ik krijg hem niet door de keuring. Dit is wraakroepend.” Hij bood de auto al zes keer tevergeefs aan voor de keuring. Wanneer de nieuwe richtlijnen klaar zijn kan het Belgische testinstituut nog niet zeggen.

Tags: