Fiat aangeklaagd voor bedrijfsspionage

Fiat wordt aangeklaagd voor ‘schending van bedrijfsgeheimen’. Het is niemand minder dan de Chinese autobouwer Great Wall Motors die met deze beschuldiging komt – de partij die eerder door Fiat voor de rechter werd gesleept wegens plagiaat van het automodel Fiat Panda.

Vrijdag maakte Great Wall Motors bekend dat het een rechtszaak is gestart tegen Fiat. In de zaak beschuldigt de Chinese autofabrikant Fiat van bedrijfsspionage en het stelen van intellectuele eigendommen. Great Wall beweert sterke bewijzen te hebben dat Fiat spionnen heeft geworven in de GW-fabriek. Die zouden op eigen houtje in de GW-Research & Development-database hebben geneusd. Ze zouden verder in het geheim enkele foto’s hebben gemaakt van de eerste Great Wall conceptcar, de Peri.

Het conflict tussen Fiat en Great Wall speelt al enkele jaren. De Great Wall Peri lijkt, op enkele details na, behoorlijk veel op de Fiat Panda. Op het moment dat GW de auto uitbracht in Italië klaagde Fiat de Chinese kopieerders zowel in eigen land als in China aan. Terwijl de Chinese rechter Great Wall in het gelijk stelde, verbood de Italiaanse rechter de verkoop van de Peri in Europa.

Het lijkt erop dat Great Wall Motors wraak wil nemen met de nieuwe rechtszaak. Fiat Shanghai heeft echter de dagvaarding geweigerd met de mededeling dat het niet het Fiat-hoofdkantoor is. Fiat Shanghai verzocht de rechtbank de dagvaarding door te sturen naar Turijn. We zijn uiterst nieuwsgierig hoe de wonderlijke wegen van de Chinese rechtsspraak over de jongste beschuldigingen zullen oordelen.

Tags: