‘Fiat presteert beter zonder Italië’

Fiat zou een stuk beter presteren als het bedrijf geen fabrieken in Italië zou hebben. Dat heeft Fiat-baas Sergio Marchionne gezegd op de Italiaanse televisie.

Sergio Marchionne heeft de verhoudingen weer op scherp gezet. Hij voert een strijd tegen de Italiaanse vakbonden, die elke efficiëntieverbetering tegenhouden. In een televisie-interview zei de Fiat-topman dat Fiat financieel beter zou presteren als het bedrijf geen auto’s in Italië produceert.

Hij gaf aan dat er van de twee miljard euro operationele winst die Fiat verwacht te maken dit jaar geen euro van de Italiaanse fabrieken afkomstig is. Marchionne wil de komende jaren miljarden investeren in Italië om de fabrieken efficiënter te maken maar vindt steeds de machtige vakbonden op zijn pad.

Hij wil die macht indammen door nieuwe investeringen alleen toe te zeggen als de werknemers akkoord gaan met nieuwe voorwaarden, waaronder het beperken van het stakingsrecht. De verrichtingen van Fiat worden door alle bedrijven in Italië met interesse gevolgd, ze hopen dat de autobouwer een doorbraak kan forceren in het land waar de vakbonden de macht hebben.

Tags: