Maximaal vier sterren voor Fiat Tipo in crashtest

De Fiat Tipo scoort maximaal 4 sterren in de botsproeven van crashtestorganisatie EuroNCAP. Het model krijgt twee scores toebedeeld, omdat het resultaat afhankelijk is van het uitrustingsniveau.

EuroNCAP heeft de nieuwe Fiat Tipo getest op botsveiligheid. De hatchback haalt een score van vier (van de vijf) sterren, mits de auto is uitgerust met een veiligheidspakket. In de standaarduitvoering is de Tipo niet minder botsbestendig, maar haalt hij toch een ster minder omdat bepaalde actieve veiligheidssystemen ontbreken.

Op de onderdelen inzittendenbescherming, kindveiligheid en voetgangersbescherming scoort de Tipo respectievelijk 82, 60 en 62 procent. In de standaardtrim haalt de auto op het vierde onderdeel, actieve veiligheid, 25 procent van de punten. Daardoor komt de totaalscore uit op drie sterren. Als de Tipo is voorzien van een veiligheidspakket, waarin een snelheidsbegrenzer en een noodremsysteem zijn opgenomen, dan stijgt de score bij het laatste onderdeel naar 57 procent en (dus) vier sterren.

EuropNCAP hanteert sinds begin dit jaar voor bepaalde modellen twee scores. Dat doet de organisatie omdat niet alle auto’s standaard zijn uitgerust met alle veiligheidsvoorzieningen. Vaak is dat het geval bij kleinere of goedkopere modellen, zoals de Tipo.

Tags: