Opvolger Fiat Idea komt uit Servië

Fiat gaat de opvolger van de Idea, die als vijf- en zevenzitter op de markt komt, in Servië bouwen. In totaal investeert het Italiaanse merk een miljard euro in de oude Zastava-fabriek.

De Fiat Idea en Multipla zijn in Nederland al een tijdje niet meer leverbaar maar Fiat werkt aan een opvolger voor beide modellen. Die auto’s worden niet in Italië gebouwd zoals gepland maar in Servië. Eind vorig jaar nam Fiat het Servische merk Zastava over en dus ook de fabriek.

Fiat investeert een miljard euro in de verouderde productiefaciliteit. 250 miljoen daarvan is afkomstig van de Servische overheid en de Europese Investeringsbank legt 400 miljoen euro bij. Het is een van de redenen dat Fiat heeft besloten om de auto niet in de Mirafiori-fabriek nabij Turijn te bouwen.

De belangrijkste reden voor de productieverplaatsing is echter dat Fiat een signaal wil afgeven naar de Italiaanse vakbonden, die vaak dwars liggen waardoor de efficiëntie en productiviteit van de Italiaanse fabrieken achterblijft op die van Fiat-fabrieken buiten Italië. Onlangs gingen de vakbonden en werknemers morrend akkoord met de nieuwe voorwaarden die de autobouwer stelde voor het naar Italië halen van de Panda-productie. Dat zit topman Sergio Marchionne niet lekker: “Wij investeren in Italië door de nieuwe Panda hier te gaan bouwen. Nu moet Italië laten zien dat het zijn status als autoproducerend land wil behouden. Ondertussen gaan we verder, de wereld is vol met locaties die ons met open armen ontvangen.”

Tags: