Productieverplaatsing Fiat Panda nog onzeker

De productieverplaatsing van de Fiat Panda naar Italië is nog niet zeker. Er ligt een vakbond dwars die niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden die Fiat stelt.

Fiat wil de productie van de Fiat Panda onderbrengen in de Alfa Romeo-fabriek in Pomigliano d’Arco nabij Napels maar dan moeten de werknemers wel akkoord gaan met langere werktijden en kortere pauzes. Ook wil Fiat strenge regels rondom ziekteverzuim en stakingen.

Vier van de vijf vakbonden zijn akkoord gegaan met het voorstel van Fiat. Het alternatief voor de fabriek is sluiting, op langere termijn. Op dit moment lopen in Pomigliano alleen de Alfa Romeo’s 159 en GT van de band en daar kan de schoorsteen niet van roken. De grote vakbond Fiom ligt echter nog steeds dwars en dat houdt Fiat vooralsnog tegen om definitief groen licht te geven voor de productieverplaatsing. Fiat-topman Sergio Marchionne wil dat alle vakbonden achter het plan staan.

De leden van de vakbond stemmen volgende week over de kwestie. Pas als de laatste bond akkoord gaat start Fiat met de investering van 700 miljoen euro om de fabriek klaar te maken voor de productie van de nieuwe Panda, die volgend jaar wordt onthuld. De huidige Panda loopt in de Fiat-fabriek in het Poolse Tychy van de band, naast de 500 en de daarop gebaseerde Ford Ka.

Tags: