Vakbond protesteert opnieuw tegen plannen Fiat

Dit weekend heeft de grootste vakbond van Fiat opnieuw geprotesteerd tegen de plannen van het merk om de efficiency in de fabriek nabij Napels te verhogen. De voorzitter van de bond roept op tot een algemene staking.

De productieverplaatsing van de Panda gaat niet zonder slag of stoot. Fiat wil de nieuwe Panda, die begin 2012 op de markt komt, graag in Italië bouwen maar dan moeten de werknemers van de beoogde fabriek nabij Napels wel concessies doen. Onlangs stemde 62 procent van de werknemers vóór de strengere arbeidsvoorwaarden die Fiat stelt. De huidige Panda wordt in Polen gebouwd.

De grootste vakbond is nu toch weer in opstand gekomen. “Een betere concurrentiepositie wordt niet bereikt door te snijden in salarissen en rechten. Fiat moet zijn sociale verantwoordelijkheid nemen”, zo riep vakbondvoorzitter Maurizio Landini dit weekend in Rome. Hij roept alle werknemers van Fiat op om deel te nemen aan een algemene staking.

De productiefaciliteit in de stad Pomigliano d’ Arco is een van de meest inefficiënte fabrieken van Fiat. Daarom wil het merk het aantal productieshifts uitbreiden en het stakingsrecht beperken. De Panda is een van de belangrijkste modellen van het merk dus Fiat kan zich geen instabiele omstandigheden bij de fabriek veroorloven.

Tags: