Eind in zicht voor Fiat Ulysse en Lancia Phedra

De productie van de Fiat Ulysse en Lancia Phedra stopt aan het einde van 2010. Er is voorlopig geen opvolger maar de emissie-eisen doen de Italiaanse MPV’s voortijdig de das om. De nagenoeg identieke Citroën C8 en Peugeot 807 blijven in productie tot halverwege 2011.

Eind 2010 loopt de laatste Italiaanse MPV van de band in het Franse Sevel Nord, waar de Lancia Phedra en Fiat Ulysse worden gebouwd. Vanaf januari 2011 moeten alle auto’s op de markt voldoen aan de Euro5-emissienorm en Fiat ziet geen reden om de grote MPV’s een update te geven. De markt voor dit soort auto’s is behoorlijk ingestort.

De Fiat Ulysse wordt sinds 2007 niet meer geleverd in Nederland, de Lancia Phedra is er alleen nog maar met dieselmotoren. Van 2001 tot 2008 werden er 58.000 Ulysses geproduceerd en 42.000 Phedra’s. Peugeot en Citroën blijven de 807 en C8 doorbouwen tot het einde van de productiecyclus.

Er komt waarschijnlijk geen vervolg aan de samenwerking tussen Fiat en PSA Peugeot Citroën op het gebied van full-size MPV’s. Het Italiaanse tijdschrift Quattroruote meldt dat Fiat wellicht de opvolger van de Ulysse en Phedra samen ontwikkelt met de Chrysler Voyager.

Tags: