Fiat neemt fabrieken Bertone over

Fiat neemt de fabrieken van Carrozzeria Bertone over. Het zijn de overblijfselen van het ooit zo succesvolle Bertone, dat vorig jaar in afgeslankte vorm als Stile Bertone een doorstart maakte. Fiat gaat de fabriek gebruiken om niche-modellen te bouwen.

De Italiaanse Minister van Industrie heeft het bod van Fiat op de fabrieken geaccepteerd. Fiat investeert de komende drie jaar 150 miljoen euro in de productiefaciliteit aan de Via Nuccio Bertone in Turijn. Vanaf 2011 moeten hier niche-modellen voor de Europese en Amerikaanse markt van de band gaan rollen.

De fabriek van Bertone is er een met een grote geschiedenis, die teruggaat tot 1913. Vele modellen liepen hier van de band, van de Volkswagen Polo tot de Lamborghini Miura. Wanneer alle productielijnen in gebruik zijn heeft de faciliteit een capaciteit van maximaal 70.000 auto’s per jaar.

Fiat wilde Carrozzeria Bertone al eerder overnemen maar dat liep op niets uit. Het concern was van plan om een Lancia coupé te gaan bouwen in de fabriek. De conceptcar van deze Fulvia (tweede foto) ontving veel positieve reacties. Doordat de gesprekken met Bertone stuk liepen zette Fiat de Fulvia in de ijskast. Wellicht is dit een mooi moment om de ijskast weer eens te openen?

Tags: