‘Slechts zes autoconcerns blijven over’

Kleine fabrikanten overleven de crisis niet, over twee jaar zijn er nog maar slechts zes grote autoconcerns over. Dat zegt Fiat-topman Sergio Marchionne in een interview met Automotive News.

Marchionne geeft aan dat alleen autofabrikanten die meer dan 5,5 miljoen auto’s per jaar bouwen de crisis kunnen overleven. Op dit moment bereiken alleen Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford en Renault-Nissan dit productieaantal. “Onafhankelijkheid is niet langer vol te houden,” aldus de Fiat-baas.

Hij voorspelt dat er in de toekomst een Amerikaans concern overblijft, een grote Duitse speler, een Japanse, een Frans-Japanse, een Chinese fabrikant en nog een Europese. Wat de positie is van Fiat in deze voorspelling, daar laat Marchionne zich niet over uit. De Fiat Group bouwt op dit moment 2,2 miljoen auto’s per jaar en zal dus volgens de voorspelling van Marchionne niet in de huidige vorm overleven.

Zo’n vaart zal het niet lopen maar de topman geeft aan dat er de komende jaren een rem wordt gezet op de ontwikkeling van nieuwe modellen. Bahalve wanneer een model al voor meer dan tachtig procent gereed is wordt ontwikkeling gestopt. Aankomende modellen als de Alfa Romeo 147-opvolger en de volgende generatie Lancia Ypsilon zullen gewoon volgens planning op de markt verschijnen.

Tags: